Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Чадний газ - небезпечний

Дата: 05.01.2022 13:59
Кількість переглядів: 556

Через свою отруйність чадний газ (монооксид вуглецю) є дуже небезпечним для організму людини. Ця небезпека збільшується тим, що він не має запаху і кольору, а отруєння цим газом може настати непомітно. При потраплянні його незначної кількості у повітря приміщення, викликають запаморочення, нудоту, а при вдиханні людиною отруєного повітря, може швидко привести до смерті.
Через отруєння чадним газом на лікарняні ліжка щороку потрапляють десятки  мешканців Берегівського району.


Причинами отруєння громадян були порушення правил влаштування, експлуатації та несправність опалювальних та газових приладів (колонки, котла, опалювальної грубки на твердому паливі та несправність димаря).
 Зважаючи на ризики, що чатують на людей у опалювальний період, рятувальники рекомендують проведення таких заходів безпеки:

- перевірте системи опалення перед початком експлуатації. Окрему увагу  зверніть на справність систем виведення продуктів горіння – димарів. Наявність в них тяги перевіряється за допомогою запаленого сірника.
 - утримуйте опалювальні (газові) прилади у чистоті та справному стані.
 - систематично перевіряйте тягу в димарях перед вмиканням і під час роботи опалювального приладу та не вмикайте його за її відсутності. За жодного випадку не слід залишати ввімкненими прилади опалення без нагляду та під час сну. А тим паче – наодинці з дітьми. 
 - відкривайте кватирку впродовж усього часу роботи опалювальних (газових) приладів. Не закривайте решітку вентиляційного каналу!
 - категорично заборонено самовільно встановлювати й переносити опалювальні (газові) прилади, підключати їх за допомогою гнучких шлангів та усувати будь-які несправності.

- при купівлі опалювальних (газових) приладів не спокушайтесь на низьку ціну цього устаткування на ринках та інтернет-сайтах, адже Вам можуть продати несертифікований прилад, який не відповідає вимогам безпеки!
 - придбання опалювальних (газових) приладів треба здійснювати у спеціалізованих крамницях. При виборі приладу вимагайте у продавців ознайомити Вас із документами, що підтверджують відповідність цього приладу вимогам безпеки та дозволять їх продаж на території України.
  - встановлення  опалювальних приладів повинно здійснюватись лише кваліфікованими спеціалістами після детального обстеження димових та вентиляційних каналів. 

При виявленні несправності газового приладу - вимикайте газ і негайно викликайте працівників аварійної газової служби.

Запам’ятайте основні симптоми та ознаки отруєння чадним газом: головний біль, нудота та задуха. Спостерігається потьмарення свідомості, м’язова слабкість. З візуальних ознак – почервоніння шкіри обличчя та рук. При виявленні ознак отруєння чадним газом необхідно негайно викликати екстрену медичну допомогу та негайно вийти (або винести потерпілого) на свіже повітря. При необхідності надання невідкладної допомоги до прибуття лікарів необхідно дотримувати принципів надання допомоги при інгаляційних отруєннях, а при зупинці дихання та кровообігу – серцево-легеневої реанімації. 
Шановні громадяни, бережіть Ваше життя! І пам’ятайте, що Ваша безпека і осель залежить від суворого дотримання рекомендацій пожежно-рятувальної та газової служб!

Фото без опису
 
 

Берегівське районне управління ГУ ДСНС України у Закарпатській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь