Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Небезпечна південноамериканська томатна міль

Дата: 09.06.2022 12:04
Кількість переглядів: 211

Вперше, до України південноамериканську томатну міль завезли у 2010 році з зараженими вантажами томатів, що надходили з Туреччини та Сирії. Вогнища шкідника, на даний час, виявили в АР Крим та Одеській, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській областях. Таке стрімке поширення теплолюбної комахи свідчить про поступове «пом’якшення» клімату.


Головними рослинами-господарями південноамериканської томатної молі (лат. назва Tuta absoluta Meyr.) є томати. Крім них, міль може пошкоджувати всі види рослин з родини пасльонових (Solanaceae): баклажани, картоплю, перець, тютюн та дикорослі пасльонові такі, як дурман, паслін, дереза. Цей шкідник здатний за дуже короткий термін знищити від 60% до 100% урожаю.

Гусениці Т. absoluta живляться майже на всіх частинах рослин томатів (крім підземної) і пошкоджують рослини на всіх стадіях їх росту. Вони утворюють великі ходи-міни на листках, вигризають довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених і дозрілих плодах. При значному ураженні, особливо в умовах закритого простору теплиці, листя в‘яне, згодом засихає і опадає. Після пошкодження гусеницями плодів, в останні потрапляють патогенні гриби, плоди досить швидко втрачають свою якість і товарний вигляд.Вантажі свіжих томатів, баклажанів, перцю а також садивний матеріал рослин-живителів (розсада, декоративні Solanaceae в горщиках) імпортного походження вважаються основними шляхами проникнення південноамериканської томатної молі.

Заходи контролю.

- оранка,

- внесення органічних добрив (угноєння),

- зрошення,

- сівозміна (заміна культур, що уражуються міллю (головним чином

це помідори та картопля)),

- знищення альтернативних рослин-господарів (резерваторів), таких

як паслін

- знищення заражених рослин та пошкоджених плодів дають добрі

результати в боротьбі з Т. absoluta.

Можна використовувати такі інсектициди як Белт 480 SC, ЛС (обприскування в період вегетації з нормою 0,1 л/га, 2 обробки), Воліам Флексі 300 SC, KC (обприскування в період вегетації з нормою 0,3–0,4 л/га, 2 обробки), Кораген 20, КС (обприскування в період вегетації з нормою 0,15–0,2 л/га, 2 обробки), та ін.

                                                   

    Фітосанітарні інспектори Калинич Д.В. та Дем'янович В.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь