Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вітання Віктора Микити з Днем Конституції України

Дата: 28.06.2022 11:21
Кількість переглядів: 153

Вітання голови Закарпатської ОВА Віктора Микити з Днем Конституції України:

«Шановні краяни! Дорогі земляки!

26 років тому Україна закріпила свій курс на успіх і розвиток, ухваливши Конституцію.

Це фундаментальний документ для демократичної та правової держави, що гарантує свободу – основоположну цінність українців, гарантує територіальну цілісність та недоторканність кордонів нашої держави.


Першою європейською конституцією в сучасному її розумінні правомірно вважають укладений 1710 року "Договір та встановлення прав і вольностей Війська Запорозького".

Цей договір, написаний під значним впливом ідей західноєвропейського парламентаризму, називають Конституцією Пилипа Орлика.

Нею він зобов'язався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від московії у разі здобуття влади в Україні.

Московія вже тоді намагалася переконати увесь світ, що України як держави ніколи не існувало. Але в Конституції Пилипа Орлика було передбачено створення першої в Європі моделі вільної, незалежної держави, прописано поняття «вільного народу», основи демократії і правосуддя, антикорупційні та соціальні засади.

Поки в московії по-холопськи поклонялись царю, Україна ще на початку XVIII століття намагалася закласти основи суверенної, вільної та цивілізованої країни.

Московська влада завжди робила і робить спроби присвоїти українську історію, поцупити наші надбання. Тоталітарному режиму з імперськими замашками це потрібно, аби за власної неспроможності створити щось гідне і цивілізоване, виглядати хоча б якоюсь мірою пристойним суб'єктом на міжнародній арені, безпідставно зазіхаючи на місце серед цивілізованих держав світу.

Нам пощастило народитися в Україні, бути українцями і жити за нормами однієї з найдемократичніших конституцій у світі. Венеціанською комісією Конституція України 1996 року була визнана однією з найдемократичніших в Європі. Особливо це стосується прав, свобод та обов'язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права.

Основний Закон – передусім про повагу одне до одного, до своєї країни та до себе самого.

У Конституції наші права і свободи, а також наші громадянські обов’язки, про які ми, українці, завжди маємо пам’ятати. Зокрема, щодо захисту Вітчизни, шанування її державних символів, захисту суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки.

Це вектор у майбутнє, за яке українці віддано боролися упродовж століть і продовжують боротися й сьогодні.

Сьогодні наші воїни та весь український народ ведуть боротьбу за свою незалежність та суверенітет, за європейське майбутнє та вільне волевиявлення. Ми б’ємо окупанта на всій лінії фронту і вже довели усьому світу, що українці – це нація незламних людей, готових покласти своє життя за майбутнє свого народу та своєї країни.

Конституція показує напрямок та шлях, яким ми маємо пройти. Все інше – залежить від нас, нашої єдності та злагодженості.

Тому бажаю всім нам впевнено рухатися вперед і будувати разом сильну та успішну Україну.

Стоїмо разом, плече до плеча!

Ми переможемо, ми – на своїй землі!

СЛАВА УКРАЇНІ!

ГЕРОЯМ СЛАВА!»

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь