Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про запровадження карантинного режиму у зв’язку з виявленням південноамериканської томатної молі

Дата: 02.08.2022 15:27
Кількість переглядів: 250

Про запровадження карантинного режиму у зв’язку з виявленням  регульованого  шкідливому  організму – південноамериканської томатної молі на території м. Виноградів Берегівського району

Вперше до України південноамериканську томатну міль завезли у 2010 році з зараженими вантажами томатів, що надходили з Туреччини та Сирії.

Вогнища шкідника на той час виявили у Криму та Одеській області. Заражені посіви томатів були як у відкритому ґрунті, так і в одному з тепличних господарств.

Метелики томатної молі сіруватого кольору (можливі варіації від сріблястого до коричневого кольору) з чорними симетричними плямами на передніх, вузьких крилах і з довгими ниткоподібними вусиками на голові. Довжина тіла складає близько 6-7 мм, розмах крил – 8-12 мм. Гусениці шкідника можуть живитися на усіх частинах рослин томатів і ушкоджувати рослини на всіх стадіях росту. Утворюючи великі міни на листі, вигризаючи довгі ходи в стеблах, зелених і зрілих плодах, вони викликають значні втрати урожаю як в теплицях, так і у відкритому ґрунті. Пошкоджені плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість. Цей шкідник здатний за дуже короткий термін знищити від 60% до 100% урожаю.

Головними рослинами-господарями південноамериканської томатної молі, окрім томатів, є всі види рослин з родини пасльонових (баклажани, картопля, перець, тютюн) та дикорослі пасльонові (дурман, паслін та дереза).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь