Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Підтримка агропромислового комплексу та місцевих виробників серед пріоритетів, – Василь Іванчо

Дата: 27.09.2022 16:38
Кількість переглядів: 256

Підтримка агропромислового комплексу та місцевих виробників сьогодні серед пріоритетів. Однак чимало питань щодо стимулювання розвитку галузі ще потребують законодавчого регулювання.

Саме з такою метою голова Закарпатської ОВА Віктор Микита та заступник очільника області Василь Іванчо ініціювали виїзну нараду в Хусті за участю першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, народних депутатів, членів профільного комітету Верховної Ради, представників громадських організацій і підприємців регіону.

Під час обговорення розглянули перспективи затвердження Державного стандарту України «Клепка дубова», оскільки деревообробні компанії, зокрема хустське підприємство «Wood international», зіткнулися з труднощами під час експорту цього виду продукції.

«Важливо, аби митна вартість товару не понижувалася через відсутність відповідного Стандарту, тож працюємо над розробкою і затвердженням», – зауважив Василь Іванчо.

За його словами, украй потрібною залишається й підтримка невеликих локальних підприємств, які спеціалізуються на виробництві крафтових алкогольних напоїв. Одним із таких механізмів може стати спрощення процедур отримання необхідних дозвільних документів.

На нараді також обговорили шляхи розвитку виноградарства та виноробства, з якими у багатьох країнах світу асоціюється саме Закарпаття. Сьогодні питання щодо виключення вин столових сухих з алкогольних напоїв, скасування ліцензії на їх виробництво та виключення з підакцизної групи товарів, що регулюється іншими законами України, залишається відкритим.

Як зауважив заступник голови Закарпатської ОВА, у пріоритеті й створення нових можливостей для пасічників. Саме час удосконалити законодавство та ініціювати внесення змін до відповідних Регламентів Європейського Союзу, які дозволять експорт бджолиних пакетів, тобто повноцінних бджолиних сімей, а не лише матки бджіл усім відомої карпатської породи.

Учасники зустрічі зупинилися також на необхідності грошової підтримки українських підприємців, котрі займаються садівництвом, ягідництвом та виноградарством, виробляючи садивний матеріал і здійснюючи закладку власних садів.

«Під час війни, коли фінансування цих напрямків за класичною процедурою призупинене, є варіант скористатись грантовими програмами за визначеними Урядом умовами. При цьому важливо, щоб ці умови були зрозумілими та незарегульованими», – прокоментував заступник голови ОВА.

До обговорення, зокрема, долучилися народні депутати України – Андрій Богданець, Роберт Горват, Анатолій Костюх, Василь Петьовка, начальник ГУ ДПС у Закарпатській області Олексій Петріченко, начальниця обласного ГУ Держпродспоживслужби Сніжана Локес та інші.

Василь Іванчо подякував учасникам зустрічі за предметну розмову та послідовну підтримку пріоритетних напрямків розвитку агропромислового комплексу регіону і країни.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь