Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Закарпатгаз: проєкт постанови Кабміну не передбачає ліквідацію газорозподільних компаній

Дата: 03.10.2022 13:33
Кількість переглядів: 182

АТ «Закарпатгаз» офіційно заявляє, що інформація, яка шириться мережею у вигляді статті під назвою «Кабмін ініціює ліквідацію облгазів через фальсифікацію показань лічильників у платіжках за газ», не відповідає дійсності.

«Зміни до порядку розрахунків не загрожують роботі газорозподільних компаній. Внесення змін є виключно внутрішнім процесом, що жодним чином не зачіпає споживача, і стосується взаєморозрахунків між Оператором ГРМ (на Закарпатті це — АТ «Закарпатгаз»), Постачальником зі спеціальними обов'язками та Постачальником останньої надії. Натомість функціонування облгазів залишається без змін», — пояснює юрисконсульт компанії Мар’яна Ландовська.

За словами комерційної директорки підприємства Юлії Соколової, АТ «Закарпатгаз» — єдина компанія на території краю, яка забезпечує  стабільність газопостачання для 277 тис побутових та 7,5 тис непобутових споживачів всієї Закарпатської області. Виключно Закарпатгаз має ліцензію на проведення таких робіт, всю матеріально-технічну базу та кваліфікований персонал, який забезпечує роботу ряду служб: аварійно-диспетчерської, обслуговування газорозподільних пунктів, електрохімічного захисту, комплексно-приладового обстеження тощо. Завдяки цьому підприємство гарантує споживачам безпечне та стабільне газопостачання у форматі 24/7.

На території області тільки Закарпатгаз здійснює поточні ремонти для підготовки системи до зими, модернізує її в рамках затверджених планів розвитку, проводить повірку та заміну лічильників для точності обліку споживання газу, виявляє аварійні ситуації та ліквідовує їх.  За цей комплекс робіт підприємство отримує від споживачів плату. Розмір щомісячного платежу для кожного споживача вираховується окремо за спеціальною формулою, яка встановлена НКРЕКП.

«А ще хочу наголосити, що саме АТ «Закарпатгаз» відповідає за баланс газу в області, маючи для цього розгалужену систему приладів обліку та обробки показань лічильників. Тому тільки Оператор ГРМ може приймати показання приладів обліку у споживачів, які потім передаються на інформаційну платформу Оператора ГТС», — зазначила Юлія Соколова.

АТ «Закарпатгаз» наголошує: запропоновані НКРЕКП зміни мають на меті навести підзаконний нормативно-правовий акт відповідно до Закону «Про ринок природного газу» та не можуть вплинути на нормальне функціонування Операторів газорозподільних систем. Тому публікації в деяких ЗМІ про те, що у операторів ГРМ заберуть їх функції — це прикре незнання і нерозуміння роботи критичної інфраструктури. Натомість поширення такої інформації вводить в оману людей і може суттєво вплинути на роботу підприємства, що є небезпечно, особливо в період опалювального періоду.

Довідка:

19 серпня 2022 року набрав чинності Закон № 2479 (т. зв. Закон про мораторій). Ним було внесено зміни до статті 40 Закону «Про ринок природного газу». У ній описано порядок розщеплення грошей із спеціального рахунку газорозподільної компанії.

Змінами до Закону передбачено, що частину коштів з рахунку Оператора ГРМ також можуть отримувати Постачальник із спеціальними обов'язками та Постачальник «останньої надії». До внесення цих змін кошти перенаправлялися лише на поточний рахунок оператора газорозподільної системи та рахунок оператора газотранспортної системи.

 

Пресслужба АТ «Закарпатгаз»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь