Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Завдяки сучасному обладнанню закарпатські лікарі зможуть рятувати ще більше пацієнтів після інсульту

Дата: 28.10.2022 09:54
Кількість переглядів: 151

Щороку наприкінці жовтня світова спільнота відзначає День боротьби з інсультом. Всесвітня організація охорони здоров’я прирівняла це захворювання до глобальної епідемії.  

За даними Української асоціації боротьби з інсультом, патологію судин головного мозку щороку діагностують у понад 140 тис. осіб. 30-40% пацієнтів з інсультом помирають упродовж перших 30 днів і до 50 % – протягом року від початку захворювання; натомість 20-40% тих, хто пережив інсульт, стають залежними від сторонньої допомоги. 

Як зазначив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький, для боротьби з найважливішою медико-соціальною проблемою сучасного суспільства у регіоні законтрактовані 9 медичних закладів. Водночас на базі Обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології ще у 2020 році запрацювало спеціалізоване відділення цереброваскулярної патології. Тут лікарі одними з перших у країні почали проводити відкриті мікроскопічні втручання на судинах головного мозку. 

«Вже у 2021 році тут пролікували понад 400 пацієнтів з гострим мозковим інсультом. Завдяки сучасній біпланарній ангіографічній системі, яку вдалося закупити для закладу, та відкриттю рентген-операційної у 2022-му році Центр зможе виконувати механічні тромбекстрації пацієнтам із гострим ішемічним інсультом. Цей метод лікування дозволяє розширити терапевтичне вікно при інсульті від 4,5 годин до 12 годин, а в певних випадках – до доби», – прокоментував Мирослав Білецький.  

Але навіть пропри успіхи та передові можливості наших медиків не варто забувати, що особисте здоров’я – у наших руках і профілактика захворювань залежить від наших дій, рішень і способу життя.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь