Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

День Соборності: історична довідка

Дата: 22.01.2023 09:07
Кількість переглядів: 140

День Соборності: історична довідка

22 січня в Україні святкують День Соборності. Саме цього дня у 1918 році Українська Центральна Рада заявила в ІV Універсалі про незалежність Української Народної Республіки (УНР).

А наступного року того ж дня до новопроголошеної держави приєдналася Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У складі якої були Галичина, Буковина та Закарпаття. Цей день увійшов у історію, як Акт Злуки українського народу.

Цікаво, що вперше офіційне святкування Дня Соборності відбулося у місті Хуст 22 січня 1939 року. Тоді закарпатське місто було столицею Карпатської України, автономної одиниці у складі Чехословаччини. Демонстрація, що відбулася, була однією з найбільших українських акцій того часу. Понад 30 тисяч українців під синьо-жовтими стягами зібралися, щоб вшанувати об’єднання українських земель.

У 1990 році, з нагоди 71-річчя святкування Акту Злуки, в Україні відбулася одна з наймасштабніших акцій «Живий ланцюг». Сотні тисяч українців взялися за руки та утворили живий ланцюг від Івано-Франківська до Києва, щоб продемонструвати свою єдність.

Ланцюг починався з Івано-Франківську від Центрального народного дому (колишньої резиденції парламенту ЗУНР і місця ухвалення Акту Злуки), йшов через Стрий (звідси йшло його відгалуження на Закарпаття), Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир до Києва. Початок ланцюга в Івано-Франківську зумовлений тим, що саме тут (тодішній Станіславів) у 1919 році була столиця ЗУНР. «Українська хвиля» простягалася на 700 кілометрів.

У «ланцюзі» взяли участь, за офіційними даними радянського режиму, близько 450 тисяч осіб. За неофіційними оцінками – від 1 до 5 мільйонів.

День Соборності та Акт Злуки - це особливі події у державотворенні нашої країни, бо, як зазначали тодішні сучасники: «Здійснились віковічні мрії, якими жили й за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Сьогодні, через 105 років, українці демонструють ту ж єдність та соборність. Ми єдині у своєму прагненні до кращого європейського майбутнього. Ми маємо одну на всіх мрію - Перемога. Спільними зусиллями, ми впевнено до неї крокуємо. У цьому і є феномен українців. Ми творимо дива, бо ми єдині. Ми перемагаємо, бо ми соборні.

З Днем Соборності, українці!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь