Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

День пам'яті Героїв Крут: екскурс в минуле

Дата: 29.01.2023 09:02
Кількість переглядів: 189

Фото без опису

29 січня в Україні вшановують День пам’яті Героїв Крут. Це важлива в історії України дата, бо завдяки звитязі та сміливості українських воїнів вдалося призупинити ворожий наступ більшовиків на Київ.

У 1917 році постала Українська Центральна Рада, згодом була створена Українська Народна Республіка. Паралельно у росії до влади прийшли більшовики. Висунули такі вимоги до України: вільне переміщення їхніх військ у країні, заборона антибільшовицьких сил і окремого Українського фронту. Українці відмовилися і 7 січня 1918 року більшовики розпочали збройний наступ на нашу державу. Головна мета - захопити Київ.

Один із напрямів наступу пролягав через Чернігівську область. Там, на станції «Крути» відбулася важлива битва. 520 українських вояків, зокрема юнаки й студенти, віком від 18 до 20 років завдали чисельних втрат ворогу. Герої змогли відбити наступ противника, який у 10 разів переважав їх у живій силі.

Під час бою, одна студентська чота – 27 юнаків, – заблукали у темряві та потрапили в полон до ворога. Усіх їх стратили. Наразі відомі імена 20 захисників.

Загалом у бою під Крутами загинуло, за різними оцінками, 70–100 українських Героїв. Втрати ворога сягали 300 вояків.

Воїни Крут є прикладом української сили та жертовності. Відстоюючи, правду, свободу та українську незалежність, вони поклали своє життя. Як пізніше зробили захисники Донецького аеропорту, Азовсталі. Час йде, а ворог не змінюється. Сьогодні, як і 105 років тому, ми боремося за свою державність. Перемогли тоді, то зможемо ще раз.

Пам‘ятаємо Героїв, які нас захищали. Молимося за здоров‘я тих, хто продовжує протистояти злу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь