Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Офіційне працевлаштування – обов’язок роботодавця

Дата: 01.02.2023 09:19
Кількість переглядів: 172

Фото без опису

Кожен громадянин має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Виплата «тіньової» заробітної плати та нелегальне використання праці найманих працівників стали, на жаль, серйозною проблемою. Основними мотивами, що змушують працівника погоджуватись на неофіційне працевлаштування, є бажання отримати більший розмір заробітної плати. Але виплата зарплати в «конверті» позбавляє найманого працівника соціальних виплат та гарантій, а відповідно права на пенсію за віком, права на відпустку, на оплату лікарняних та допомоги по безробіттю, права на охорону праці, вихідної допомоги банківських кредитів.

Легалізація трудових відносин включає в себе, в основному, два аспекти: це легалізація зайнятості та легалізація заробітної плати.

Нелегальна зайнятість – це використання роботодавцями найманої робочої праці без належного оформлення трудових відносин, її ще називають «тіньовою» зайнятістю. Для цього роботодавцями крім традиційного використовуються й інші способи: це так звані стажування чи застосування випробувального терміну (належним чином не оформленого) або оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час. При цьому роботодавці здебільшого трактують ці поняття
на свій лад, переконуючи себе, що на цей період можна працівників офіційно не оформляти і безпідставно відтерміновують на деякий час укладення трудового договору.

Легалізація зайнятості населення та детінізація заробітної плати є вагомим джерелом податкових надходжень. Тому роботодавцям слід зосередити увагу на обов’язковому оформленні трудових відносини з найманими працівниками, не допускати виплати заробітної плати в розмірі, меншому встановленого законодавством рівня, несвоєчасної виплати заробітної плати, або ж виплати її у «конвертах». Вчасна та в повному обсязі виплата заробітної плати працівникам в умовах воєнного стану є важливим чинником для збереження висококваліфікованих спеціалістів, робочих місць та економічного розвитку району.

За інформацією головного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь