Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

За два тижні українці обміняли близько 5 млн ламп розжарювання на нові LED-лампи за програмою ЄС та Уряду

Дата: 14.02.2023 10:43
Кількість переглядів: 217

Близько одного мільйона українців вже скористалися програмою безкоштовного обміну старих ламп розжарювання на нові енергозберігаючі LED-лампи. Від старту програми 30 січня українці обміняли близько 5 мільйонів ламп. Водночас вже 2,2 млн енергозберігаючих лампочок споживачі замовили через застосунок Дія.

Про перебіг урядової програми, ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським розповів заступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олексій Соболев під час прес-брифінгу, який відбувся у приміщенні Головпоштамту 14 лютого. Участь у заході взяли Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен, Посол ЄС в Україні Матті Маасікас, генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський та представники ЗМІ.

«Програма з обміну лампочок покликана зменшити навантаження на енергосистему України, яку постійно намагається знищити ворог. Сьогодні ми фіксуємо проміжні результати – українці обміняли майже 5 млн ламп. Це гарний результат, адже українці відгукнулись на заклик Уряду зменшити споживання електроенергії. Ми вдячні нашим партнерам за підтримку енергетичного фронту України, зокрема Євросоюзу, який профінансував закупівлю 35 млн LED-ламп. Також персональна подяка – Надзвичайному і Повноважному Послу Франції в Україні пану Етьєну де Понсену за те, що його країна окремо профінансувала закупівлю ще 5 млн ламп», - прокоментував Олексій Соболев.

Мета Уряду – реалізувати програму по заміні 50 млн ламп розжарювання на нові енергозберігаючі лампи, які мають суттєво скоротити споживання електроенергії населенням. Кампанія передбачає охопити близько 10 млн українців, кожен з яких може обміняти по 5 LED-ламп в одні руки. Наразі Уряд продовжує пошук донорів, які б забезпечили фінансування закупівлі ще 10 мільйонів ламп.

«За перші два тижні кампанії #НесемоСвітлоРазом українці обміняли 5 мільйонів ламп. Дякуємо Франції, Уряд якої швидко додав 5 мільйонів ламп до 35 мільйонів ламп від ЄС. Закликаю країни-члени долучатися до цієї кампанії, аби досягти мети – замінити 50 мільйонів застарілих ламп та заощадити 1 гігават електроенергії», - наголосив Посол Матті Маасікас, Голова Представництва ЄС в Україні.

За оцінками фахівців, перехід на світлодіодні лампи допоможе споживати на 7-10% менше електроенергії в моменти пікового навантаження, тобто заощадити близько 1 гігават електроенергії. Також завдяки сучасним LED-лампам українці зможуть зменшити й рахунки за електроенергію.

«Мені приємно брати участь у цій ініціативі. Відповідне рішення було прийнято у ході Міжнародної конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі, метою якої був пошук можливостей, щоб перемогти наслідки бомбардувань енергетичної інфраструктури України і надати потужну солідарну відповідь від ЄС. В рамках загального обсягу – 50 млн LED-ламп, Франція взяла зобов'язання поставити 5 млн ламп. Відмінною рисою Франції є швидкість і відповідність тим закликам, яких потребує Україна. Я думаю, що така ініціатива є прикладом успішної франко-європейсько-української співпраці», - зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

Нагадаємо, минулого тижня програму з обміну ламп було поширено

 на міста та селища міського типу по всій країні: 6 млн енергоощадних ламп надійшли до 1300 відділень Укрпошти. Передбачається, що до кінця лютого лампи отримають і найменші села, щоб кожен українець міг скористатися можливістю та зробити свій внесок у збереження світла.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь