Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про загальну епідемічну ситуацію та перебіг вакцинальної кампанії в Закарпатській області

Дата: 28.02.2023 17:01
Кількість переглядів: 165

В умовах війни важливою складовою національної безпеки є епідемічна стабільність – відсутність спалахів інфекційних хвороб та належний захист населення від них. На цьому під час брифінгу наголосив директор департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОВА Анатолій Пшеничний.

За його словами, впродовж минулого року область продемонструвала позитивну динаміку охоплення вакцинацією від поліомієліту дітей до 1 року – 74,4%. Ревакцинацію у 1,5 та 6 років отримали 74% дітей, така ж кількість щеплених і від дифтерії та кашлюка.

Анатолій Пшеничний зауважив, що попри війну, крім планової імунізації, у 2022 році розпочалася кампанія форсованої вакцинації проти поліомієліту серед дітей від 6 місяців до 6 років, які з різних причин вчасно не отримали щеплення. Так, у Закарпатській області в межах національного проєкту провели 13 тисяч вакцинацій.

«Завдяки тісній співпраці з департаментом охорони здоров’я ОВА й Закарпатським центром контролю та профілактики хвороб вдалося досягти значних успіхів у подоланні цієї хвороби. Коли ми їдемо в інші регіони, ми постійно підкреслюємо, що Закарпаття в боротьбі зі спалахом поліомієліту є зразком для інших регіонів», – розповів Реймонд Данколі, координатор на реагування спалаху поліомієліту в Україні, експерт Бюро ВООЗ в Україні.

Також спікер підкреслив, що існує чітка закономірність між зростанням рівня захворюваності й вакцинацією населення. Якщо рівень імунізації високий, є низька ймовірність спалаху захворювання і навпаки.

Реймонд Данколі зазначив, що протягом цього року області вдалося досягти успіхів завдяки роботі мобільних бригад та тісній співпраці з громадами краю. Він нагадав, що імунізація проти поліомієліту та інших вакцинокерованих інфекцій є безкоштовною, доступною та ефективною.

Своєю чергою директор Обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк наголосив на важливості проведення щеплень від коронавірусної інфекції та ГРВІ. Сьогодні епідеміологічна ситуація в області контрольована, однак уже третій тиждень поспіль спостерігається зростання випадків захворюваності на COVІD-19.

Лише за останні сім днів кількість хворих зросла з 269 до 509. Загалом зареєстровано понад 6 000 звернень з приводу ГРВІ, при цьому більше половини серед дитячого населення (54% – 3344 випадки). Станом на зараз завантаженість ліжок у медзакладах Закарпаття становить 20%, шпиталізовано 162 пацієнтів.

«Серед хворих, які потребують госпіталізації, переважають люди пенсійного віку, нерідко з супутніми хворобами та невакциновані. Усього 24% пацієнтів з тих, які звернулися за медичною допомогою, мали щеплення від COVІD-19. Окрім цього, спостерігаємо й зростання захворюваності на ГРВІ й грип типу А та В», – підкреслив Михайло Поляк.

На брифінгу також наголосили, що важливою проблемою в Україні залишаються вогнепальні поранення, травмування, які збільшують ризик зараження збудником правця, саме тому необхідно робити щеплення в дитячому віці та ревакцинацію кожні 10 років дорослим, починаючи з 16 років. Загалом у Закарпатській області протягом минулого року зафіксували позитивну динаміку щодо ревакцинації дорослих від правця – приріст у порівнянні з 2021 роком становить 15%.

Наприкінці заходу спікери повідомили, що у 2023 році значну увагу планують приділити вакцинації від кору, паротиту та краснухи. Зокрема, ВООЗ визначила цей рік ключовим щодо початку боротьби проти чергового спалаху кору в Україні.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь