Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Українські полярники дерусифікували вказівник на станції «Академік Вернадський»

Дата: 12.03.2023 10:28
Кількість переглядів: 124

Учасники 27-ї УАЕ провели масштабний ремонт покажчика біля станції "Академік Вернадський". На ньому розміщують таблички з назвами та відстанню до різних міст.

Здебільшого це населені пункти, з яких родом наші зимівники чи звідки до нас приїжджали колеги з інших країн. Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

"Оскільки покажчик прослужив понад 20 років, він потребував оновлення: як фізично, так і змістовно. Тому лікар Василь Матковський та механік Максим Білоус приступили до роботи", – йдеться у повідомленні.

Фахівцями було виконано такі роботи:

  • реставрували низку старих, заржавілих табличок – наприклад, Черкаси, Київ, Малин, Львів, Харків, Варшава, Ротера (британська станція) та інші;
  • "декомунізували" Кіровоград на Кропивницький, а також "дерусифікували" транслітерацію Вінниці та Одеси;
  • додали нові символічні міста – Маріуполь, Херсон та Бучу (їх уперше розмістили на покажчику ще після звільнення Херсона у листопаді 2022-го), Коломию та Івано-Франківськ (рідні для Василя Матковського), Нью-Йорк, Оттаву та столиці (або знакові міста) ) інших країн, які підтримують Україну;
  • виготовили новий стовп для табличок, замінили потрісканий фундамент та "втомлені" кріплення;
  • реставрували флюгер та покажчики сторін світу.

"Кожна експедиція має традицію покращувати нашу станцію, яка на рік стає другим будинком. Ми вирішили це зробити таким чином", – розповів про ініціативу Василь Матковський.

Він пояснив, що все почалося з ідеї додати покажчик Маріуполя – щоб кожен відвідувач станції бачив: українці пам'ятають місто біля українського моря, де вирувало життя, і колись зовсім скоро знову завирує у вільній Україні.

Потім було звільнення Херсона. Мабуть, не було за всю зимівлю дня більш святкового і радісного. Саме тоді ідея зробити і трохи переосмислити наш покажчик набула форми. Наступного дня ми вже готували свіжопофарбовану табличку з невеликою скибочкою кавуна. початок", – поділився думками зимівник.

Для втілення проекту довелося багато попрацювати у столярній майстерні, а згодом і на вулиці. Зрештою покажчик набув як нового вигляду, так і нових смислів.

"Крім рідних міст, додалася пам'ять про завданий біль та неминучі перемоги. І, безумовно, подяка людям цивілізованого світу, які підтримували нас і всю Україну. Мабуть, ніколи ще станція не чула скільки вигуків "Слава Україні" з човнів та суден, що проходили повз. Вигуків з різними акцентами, але з одностайною підтримкою", – розповів Матковський.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь