Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Війна – не перешкода для України у виконанні її зобов’язань у сфері антикорупції як члена Ради Європи, – Олександр Новіков після засідання GRECO

Дата: 24.03.2023 09:15
Кількість переглядів: 216

Під час 93-го пленарного засідання Групи держав проти корупції (GRECO), яке проходить цими днями у Страсбурзі, GRECO підтвердила, що Україна демонструє стабільний прогрес у виконанні рекомендацій в питанні боротьби з корупцією. 

Українську делегацію у GRECO очолює Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков. 

На засіданні було погоджено та затверджено звіт про виконання Україною рекомендацій GRECO в питаннях запобігання корупції стосовно народних депутатів, суддів та прокурорів. Зокрема, було зазначено, що за останній рік наша держава просунулась у виконанні ще 6 рекомендацій. Вони вважаються повністю виконаними додатково до 9 рекомендацій, виконаних Україною у попередньому періоді. Стан виконання рекомендацій GRECO буде враховуватись Європейською Комісією під час оцінки прогресу України у досягненні критеріїв членства у Європейському Союзі.

Так, серед ключових досягнень було виділено:

  • покращення регулювання з питань конфлікту інтересів у народних депутатів у зв’язку із обмеженнями на зайняття ними підприємницькою діяльністю;
  • впровадження ефективних механізмів підвищення обізнаності з питань доброчесності серед народних депутатів;
  • гарантування безпеки суддів;
  • розроблення та внесення до Парламенту проекту етичного кодексу народних депутатів (наприкінці минулого року у Верховній Раді України вже зареєстрували відповідний депутатський законопроект за номером 8327);
  • врегулювання питань кар’єрного просування в органах прокуратури.

Також  під час погодження звіту було наголошено на важливості завершення формування Вищою радою правосуддя (ВРП) Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Голова НАЗК зазначив, що завершення формування ВККС полегшить процес позитивної оцінки ще кількох рекомендацій GRECO. 

За його словами, це має позитивно вплинути на  процес вступу України до Європейського Союзу та  Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), оскільки звіти GRECO є суттєвим показником досягнень держав в антикорупції. Для України це особливо важливо в контексті довіри міжнародних партнерів та донорів, які орієнтуються на стан протидії корупції в Україні.

«Попри всі намагання держави-терориста зупинити нас на нашому шляху до ЄС, Україна демонструє значні досягнення в розбудові доброчесної влади та справедливого суспільства. Наші партнери, Рада Європи, визнають і підтверджують цей прогрес. Антикорупційна стратегія на 2021-2025 роки, ухвалена Парламентом, та Програма з її виконання, затверджена Урядом, практично повністю покривають перелік рекомендацій GRECO, які ще залишається виконати до квітня 2024 року, коли відбудеться наступне оцінювання у рамках поточного раунду моніторингу. Незалежність судової влади, закон про лобізм та затвердження етичного кодексу народних обранців є не тільки вимогою Ради Європи, але й відповідає ключовому запиту нашого суспільства на справедливість. НАЗК координуватиме виконання цих вимог», — підкреслив Олександр Новіков.

Голова НАЗК наголосив на важливості єдності серед європейських країн у питаннях підтримки України. 

«Російська війна проти наших спільних європейських цінностей — це війна автократій проти демократій, яка стала результатом захоплення російської держави та її суспільства корупцією. Тому доброчесність, особливо сил оборони України, є ключем до нашої перемоги у битві за демократію та свободу у всьому світі», — зазначив Голова НАЗК.

Нагадаємо, Україна є постійним учасником GRECO. Група держав проти корупції є головним та єдиним органом Ради Європи з антикорупційного моніторингу. Вона об’єднує 49 держав-учасниць.

Проміжний звіт 4-го раунду оцінки досягнень України: https://cutt.ly/B4Y1kwU (англ., франц.)Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь