Як уникнути харчових отруєнь під час Великодніх свят!
Дата: 14.04.2023 10:00
Кількість переглядів: 159
Великодні свята наближаються, в ці дні люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв, які часто зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик їх псування і збільшує вірогідність виникнення харчових отруєнь.
Аби уникнути харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, варто дотримуватись простих правил:
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- перед приготуванням їжі та її вживанням, після відвідування вбиральні обов'язково мийте руки з милом;
- під час приготування м'яса добре його проварюйте та просмажуйте, особливо, якщо це вироби з фаршу;
- чітко дотримуйтесь технології приготування їжі та використовуйте лише безпечні продукти харчування;
- готові страви споживайте свіжими, зберігайте не більше 2 годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь, її необхідно перед споживанням піддати термічній обробці;
- не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляйте їх безпосередньо перед споживанням;
- кондитерські вироби з масляним кремом зберігайте при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
- курячі яйця перед використанням обов'язково мийте, молоко перед споживанням кип'ятіть, непастеризований сир використовувати для страв, що піддаються термічній обробці;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
- зберігайте продукти харчування лише у спосіб, зазначений на упаковці, протягом встановленого терміну;
- уникайте сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні у холодильнику;
- не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
Завжди пам'ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж лікувати наслідки! Піклуйтесь про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких!