Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Верховна Рада продовжила дію воєнного стану та строк мобілізації ще на 90 днів

Дата: 04.05.2023 15:05
Кількість переглядів: 85

Відповідні проекти законів «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» (№ 9259) та «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» (№ 9260) підтримали 324 та 333 парламентарії відповідно.Фото без опису

Народні депутати також включили до порядку денного та ухвалили Постанову про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Бердянському, Василівському, Мелітопольському та Пологівському районах Запорізької області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Водночас Верховна Рада ухвалила (268 «за») Звернення до світової спільноти щодо встановлення санкцій на імпорт російської і білоруської деревини та морепродуктів.

Парламент також звернувся до усіх іноземних держав щодо накладення санкцій на російську державну корпорацію з атомної енергії «росатом» та запровадження заходів для зменшення співпраці з рф в сфері ядерної енергетики (298 «за»).

У цьому документі Верховна Рада України закликає парламенти усіх іноземних держав, Європейський парламент та Міжнародне агентство з атомної енергії запровадити заходи для скорочення впливу російської федерації на розвиток ядерної енергетики у світі через:

  •  скорочення закупівель російського ядерного палива та супутніх послуг, із поступовою повною відмовою від російських компонентів в ядерній енергетиці; 
  •  припинення укладання будь-яких нових контрактів з «росатомом» щодо збагачення урану; 
  •  припинення укладання будь-яких нових контрактів з «росатомом» та афілійованими з ним компаніями щодо будівництва атомних електростанцій та допоміжних послуг; 
  •  припинення дії будь-яких інших торговельних угод, спільних проектів та промислових програм з «росатомом», допоки російська федерація не виведе свої війська з території України.

Парламент також закликає світ належним чином відреагувати на неприпустимі порушення, які вже вчинені «росатомом» та його працівниками на території України та розпочати розробку санкційного механізму, та його критеріїв, котрі будуть застосовані в подальшому, якщо «росатом» продовжуватиме ігнорувати рекомендації Міжнародного агентства з атомної енергії щодо ядерної безпеки на АЕС в Україні.

Крім того, парламент проголосував за Заяву «Про визначення існуючого в рф політичного режиму як рашизму та засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людиноненависницьких» — 281 «за».

Цією заявою Верховна Рада України засуджує рашизм як ідеологію і практики, що лежать в основі державної політики російської федерації.

Парламент звертається до ООН, Європейського Парламенту, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, урядів та парламентів іноземних держав із закликом підтримати засудження ідеології, політики та практики рашизму.

Засуджуючи рашистський режим президента рф в.путіна як злочинний, Верховна Рада закликає міжнародне співтовариство приєднатися до визнання чинного політичного режиму рф злочинним та закликає міжнародне співтовариство застосувати реальні заходи, які дадуть можливість притягнути військово-політичне керівництво рф до відповідальності за вчинення стосовно України та її народу злочину агресії, воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду.

Верховна Рада також «звертається до країн світу із закликом об’єднати зусилля для подолання загроз, які становлять для миру та безпеки чинний політичний режим російської федерації, ідеологія та практики рашизму».

За основу парламент ухвалив законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо імплементації норм європейського законодавства у національне законодавство України шляхом імплементації окремих положень acquis ЄС у сфері аудіовізуальної реклами (Європейської конвенції про транскордонне телебачення, Директиви Європейського парламенту та Ради 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіапослуги від 10 березня 2010 року зі змінами, внесеними Директивою (ЄС) 2018/1808 від 14 листопада 2018 року) та до деяких інших законів» (№ 9206).

Джерело: Голос України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь