Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Очікуємо, що НАТО запропонує чіткий алгоритм руху України до вступу в Альянс, – Ольга Стефанішина

Дата: 17.05.2023 09:52
Кількість переглядів: 146

Сьогодні, 17 травня, відбулось чергове засідання Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

У фокусі заходу було питання підготовки до засідання Комісії Україна – НАТО на рівні глав держав та урядів на полях Саміту НАТО, який відбудеться 11-12 липня в м. Вільнюс, Литва. 

Віце-прем’єр-міністр окреслила основні очікування української сторони від Саміту НАТО: «Важливо отримати запевнення у готовності з боку держав – членів НАТО підтримати Формулу миру Президента України Володимира Зеленського. Глобально ми очікуємо, що буде зафіксовано, що Україна стане членом НАТО і що Альянс запропонує чіткий алгоритм руху до вступу. До того часу критично важливо, щоб Україна мала гарантії безпеки від країн-членів НАТО, які жодним чином не можуть бути альтернативою членству. Зокрема, розраховуємо на допомогу держав-членів НАТО до повного відновлення Україною територіальної цілісності та суверенітету у межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року».

Ольга Стефанішина також зазначила, що на полях Саміту НАТО Україна очікує схвалення оновленого Комплексного пакету допомоги НАТО Україні з метою досягнення Україною повної взаємосумісності з Альянсом та комплексного переходу на стандарти НАТО. Документ має фокусуватись на середньо- і довгострокових проектах. Україна визначила ряд пріоритетів, які окрім досягнення військової взаємосумісності охоплюють сфери, пов’язані з подоланням наслідків воєнної агресії росії. Це, зокрема, гуманітарне розмінування, розбудова системи медичної (психологічної) реабілітації поранених військовослужбовців, а також система переходу з військової кар’єри до цивільного життя.

На засіданні Комісії також проговорили поточні питання взаємодії України з НАТО, зокрема про стан виконання завдань Цілей партнерства в межах участі України у Процесі планування та оцінки сил, інтеграцію програм та курсів з європейської та євроатлантичної інтеграції України у систему середньої та вищої освіти. Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь