Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Україна, Литва та Польща в ООН привернули увагу країн-членів ООН до російської дезінформації та мови ворожнечі

Дата: 18.06.2023 09:26
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

18 червня у світі відзначається Міжнародний день протидії мові ворожнечі. Саме цей огидний феномен ставлять собі на службу ті, хто розпалює збройні конфлікти, війни, практикує масові вбивства, геноцид цілих народів. Сьогодні мова ворожнечі є важливим елементом інструментарію російської пропаганди у прагненні цієї країни знищити українську націю, частиною глобальної дезінформаційної кампанії РФ проти України та її держав-партнерів.

Напередодні у Нью-Йорку постійні представництва України, Литви та Польщі при ООН провели присвячений цьому Дню паралельний захід з метою презентації спільної доповіді "Стійкість до дезінформації: перспектива Люблінського трикутника". Документ був підготовлений громадськими організаціями трьох країн - Ініціатива громадянської стійкості (Литва), Інститут Костюшка (Польща) та Детектор медіа (Україна). 

Представники вищезгаданих організацій - Галина Петренко (Детектор медіа) та Лукас Андрюкайтіс (Ініціатива громадянської стійкості), а також Паула Рейкевич (МЗС Польщі) - провели брифінг для дипломатів місій країн-членів ООН щодо доповіді та її висновків. Захід надав цінну можливість підвищити обізнаність аудиторії ООН про загрози дезінформації, спричинені агресивними діями Росії, на прикладі країн Люблінського трикутника та обговорити шляхи, якими різні зацікавлені сторони можуть підвищити стійкість до дезінформації та протидіяти інформаційним маніпуляціям та втручанням. 

У своєму виступі постійний представник України при ООН Сергій Кислиця зазначив, що захід дозволив аудиторії ООН ознайомитися з практичними результатами діяльності в рамках Люблінського трикутника на важливому напрямі протидії дезінформації. 

"Поширення дезінформації повністю інтегровано у військові стратегії Росії. Останній приклад стався 6 червня, коли Росія намагалася приховати свій військовий злочин - підрив дамби Каховської ГЕС, поширюючи численні фейки та безпідставні звинувачення", - нагадав посол Кислиця.

Після презентації відбулася дискусія про роль ООН та важливість партнерства між різними секторами у боротьбі з дезінформацією та іншими гібридними загрозами. Учасники відзначили, що складові стійкості, визначені у Звіті Люблінського трикутника, можуть бути застосовані в більш широкому контексті та корисні для широкого кола членів ООН.  

Довідка: Люблінський трикутник, створений 28 липня 2020 року міністрами закордонних справ Литви, Польщі та України, сприяє тристоронньому співробітництву, заснованому на історичних зв'язках і традиціях. Спільний план дій зосереджений на розширенні співпраці з метою протидії гібридним загрозам та дезінформації. Спільні зусилля з протидії дезінформації та зміцнення стійкості є ключовими цілями цієї співпраці. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь