Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Закарпатті стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору.

Дата: 21.07.2023 09:33
Кількість переглядів: 185

Фото без опису

Це одне з найнебезпечніших і найбільш заразних захворювань у світі.

9 із 10 нещеплених людей, які контактували з хворим на кір, ризикують інфікуватися. Ліків проти цього захворювання не існує.

Хвороба має циклічний характер і повторюється кожні чотири-п’ять років. Оскільки останній спалах кору в Україні був у 2017-2019 рр., то цьогоріч є високий ризик поширення захворювання. Запобігти цьому якраз покликана кампанія з вакцинації дітей.

Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали захист від цієї хвороби. Превентивні заходи – це завжди краще, ніж боротьба з наслідками захворювання. Свідомість дорослих сьогодні впливає на майбутнє і здоров’я дітей.

☝️Для повного захисту від кору потрібно мати два щеплення. Їх виконують дітям у 12 місяців та у віці 6 років. При цьому пропущену вакцинацію можна надолужити.

МОЗ спільно з ЮНІСЕФ доставили в Україну 657 000 доз вакцини КПК (комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Згідно з розподілом Закарпаття отримало 15 750 доз, цього достатньо для проведення кампанії з імунізації, повідомила генеральна директорка Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Галина Сітник.

Цю вакцину використовують уже понад пів століття. Вона безпечна, ефективна та схвалена ВООЗ до використання.

Також варто зазначити, що хронічні захворювання не є протипоказами до вакцинації: діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже воно убезпечить їх від зараження кором та важких наслідків, навіть летальних після хвороби.

Якщо у вас був контакт із хворим на кір, а ви не знаєте, чи вакциновані, то потрібно якнайшвидше пройти екстрену вакцинацію. До неї не потрібно готуватися, здавати загальні аналізи крові чи сечі. Щеплення КПК також надає захист проти краснухи й паротиту. Щонайменше через місяць після отримання першої дози вакцини у зв’язку з екстреним щепленням варто отримати і другу для надійного захисту в майбутньому 🫶

Кампанія з імунізації в Україні триватиме з липня по вересень 2023 року. Вона має на меті провести щеплення тих дітей, які з певних причин не отримали жодної дози або мають порушення в Національному календарі щеплень.

До кампанії залучатимуть дітей віком від 2 до 17 років. Зараз в області жодної дози вакцини проти кору, паротиту й краснухи не отримали 8 472 юних краян, ще 5 779 – мають лише одну дозу і потребують довакцинації.

Загалом протягом цієї кампанії закарпатські медики планують охопити щепленнями 11 680 осіб. Отримати вакцину безоплатно діти до 18 років можуть у пунктах щеплення, а також у дошкільних навчальних закладах та центрах компактного розміщення вимушено переміщених осіб, куди виїжджатимуть мобільні бригади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь