Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Євродепутати високо оцінюють Місію ЄС з військової допомоги Україні

Дата: 27.07.2023 11:41
Кількість переглядів: 194

Фото без описуЄвродепутати підкомітету з безпеки та оборони відвідали Німеччину та Польщу, щоб оцінити роботу Місії ЄС з надання військової допомоги Україні та спостерігати за тренуваннями Збройних сил України.

27 липня 2023 Делегація підкомітету з питань безпеки та оборони у складі п'яти осіб на чолі з віце-головою Лукасом Мандлом (ЄНП, Австрія) перебувала в Берліні та Варшаві з 24 по 26 липня, обговорюючи поточний стан агресивної війни Росії в Україні з представниками урядів двої країн, парламентів та вищого військового керівництва.

Євродепутати також відвідали командування спеціальної підготовки (STC) у Німеччині та тренувальну місію Combined Arms Training Command (CAT-C) у Польщі, щоб оцінити ключову роль Місії військової допомоги ЄС (EUMAM) у зміцненні спроможності Збройних Сил України. У супроводі новопризначеного командувача операціями EUMAM Ukraine генерал-лейтенанта Міхаеля ван дер Лаана євродепутати зустрілися з українськими солдатами та спостерігали за їхніми навчаннями з танками Leopard і комплексом загальновійськової бойової стрільби.

Місія EUMAM в Україні зосереджується на забезпеченні Збройних Сил України спеціальним навчанням на вимогу Генерального штабу України для підвищення їх військового потенціалу та боєготовності. Це частина комплексного міжнародного підходу, який координується з партнерами з Групи сприяння безпеці в Україні (SAG-U), Rammstein Group і підтримується військовою технікою з країн ЄС та Європейського фонду миру.

Євродепутати побачили, що ефективність EUMAM в Україні базується на подвійному підході до навчання, що супроводжується наданням обладнання, і вони засвідчили важливість забезпечення довгострокової стійкості Європейського фонду миру. Делегація дала чітку позитивну оцінку роботі EUMAM Ukraine та привітала її підхід у рамках нового покоління операцій СПБО ЄС, які є гнучкими та адаптуються до потреб партнерів.

Лукас Мандл (ЄНП, Австрія), віце-голова підкомітету з безпеки та оборони й керівник делегації, сказав на прес-конференції наприкінці місії: «Європарламент твердо стоїть на боці України в її боротьбі за свободу та демократію перед обличчям незаконної загарбницької війни авторитарної Росії. Ми зустрілися з відважними та професійними військовослужбовцями Збройних Сил України, які вже продемонстрували свій досвід на полі бою.

Завдяки цьому додатковому навчанню ЄС ми впевнені, що вони будуть ефективнішими під час повернення додому. Ми закликаємо всі інституції ЄС та країни-члени продовжувати надавати необхідні можливості, в тому числі за рахунок сталого фінансування Європейського фонду миру. Підтримуючи Україну стільки, скільки буде потрібно, ми також заохочуємо EUMAM Ukraine працювати в партнерстві з Генеральним штабом ЗСУ, щоб забезпечити підхід, який відповідає тривалості та розвиткові війни».

Довідково

Крім керівника делегації Лукаса Мандла (ЄНП, Австрія), делегація складалася з: Арно Данжана (ЄНП, Франція); Аттіли Ара-Ковача (S&D, Угорщина); Пятраса Ауштревічюса (Renew, Литва) та Анни Фотиги (ECR, Польща).

Місія ЄС з військової допомоги Україні, розпочата в листопаді 2022 року на два роки, покликана зміцнити військовий потенціал українських збройних сил, щоб вони могли захищати територіальну цілісність і суверенітет України в межах її міжнародно визнаних кордонів та захищати цивільне населення.

Місія має невиконавчий мандат на забезпечення індивідуальної, колективної та спеціалізованої підготовки Збройних сил України на території держав-членів ЄС. Понад 20 000 військових отримали користь від цих тренувань з моменту запуску EUMAM в Україні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь