Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На брифінгу в ОВА розповіли про реалізацію Всеукраїнської програми підтримки ментального здоров’я «Ти як?» у Закарпатській області

Дата: 26.08.2023 10:58
Кількість переглядів: 92

Фото без опису

У Закарпатській області, як і по всій країні, впроваджують національну програму підтримки ментального здоров’я «Ти як?», котру ініціювала перша леді Олена Зеленська.

Під час війни піклуватися про психоемоційний стан важливо не менше, ніж про фізичне здоров’я. Корисно не лише опанувати основні техніки самодопомоги в боротьбі зі стресом і тривожністю, а й знати, куди за потреби звернутися за порадою чи професійною допомогою.

Про реалізацію проєкту в нашому регіоні сьогодні розповіли під час брифінгу заступник голови ОВА Петро Добромільський та регіональна координаторка Всеукраїнської програми підтримки ментального здоров’я «Ти як?» у Закарпатській області Таїсія Симочко.

«Війна зачепила кожного українця та дуже загострила питання ментального здоров'я й турботи про свій внутрішній стан. Саме тому в усіх громадах і закладах соціальної сфери, освіти та охорони здоров’я регіону працюватимуть спеціалісти, до яких можна буде звернутися за необхідною підтримкою. Як закарпатці, так і вимушено переміщені особи не залишаться без належної психологічної допомоги», – відзначив Петро Добромільський.

За його словами, на Закарпатті нещодавно розробили й прийняли регіональну програму підтримки ментального здоров’я, що має на меті координувати роботу всіх надавачів послуг, забезпечувати підвищення кваліфікації психологів, фахівців соціальної сфери, які працюють у громадах. Також програма передбачає створення центру, де готуватимуть таких спеціалістів.

Всеукраїнська програма підтримки ментального здоров’я «Ти як?» – це не про створення чогось додаткового, не про дублювання функцій, а про створення екосистеми, де всі надавачі послуг взаємодоповнюють один одного, працюють в ефективному партнерстві. На цьому наголосила регіональна координаторка Всеукраїнської програми підтримки ментального здоров’я «Ти як?» у Закарпатській області Таїсія Симочко.

«Зараз ми готуємо як профільних фахівців, так і проводимо навчання спеціалістів «першої лінії контакту»: працівників первинної ланки медичної допомоги, соціальної сфери, закладів освіти тощо. Також працюємо над картографуванням партнерів, аналізом уже наявних у секторі послуг, прогалин та створення програм, побудовою майбутніх ефективних стратегій», – підкреслила Таїсія Симочко.

Також вона додала, що сьогодні посилюють взаємодію з міжнародними партнерами, громадськими та благодійними організаціями, що працюють у цьому напрямку.

«Наша подальша робота націлена на реалізацію співробітництва з усіма залученими в цьому секторі організаціями та створення спільних інформаційних проєктів для спеціалістів різного рівня: освітян, соцпрацівників, медиків», – резюмувала Таїсія Симочко.

Зокрема, важливим є навчання за програмою mhGAP для медичних працівників первинної ланки, до яких часто звертаються люди. В нашій області таку підготовку, зі слів Таїсії Симочко, вже пройшли 837 фахівців. Ці навчання передусім дають можливість ідентифікувати тих, хто має проблеми ментального характеру.

Основне завдання – підвищити рівень обізнаності людей з питань психічного здоров’я, їхніх можливостей і ресурсів для самодопомоги. Саме тому одним із компонентів є інформаційна кампанія програми «Ти як?», де можна знайти багато корисних порад і отримати навички, щоб уміти собі допомогти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь