Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Реабілітаційні відділення в кластерних та надкластерних лікарнях мають запрацювати до кінця року

Дата: 14.09.2023 15:54
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

Політика героїв – пріоритет держави. Вона передбачає прояв поваги до захисників країни не на словах, а на ділі. Тож завершення формування мережі реабілітаційних відділень на базі кластерних та надкластерних лікарень до кінця року – обов’язок департаментів охорони здоров’я та обласних військових адміністрацій. Відповідне доручення під час селекторної наради з регіонами дав Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Концепція МОЗ, яка передбачає розбудову системи реабілітації на базі спроможної мережі, повністю вирішує питання доступності реабілітаційної допомоги. Її підтримка на місцевому рівні залежить виключно від раціонального та відповідального визначення пріоритетів очільників громад. Адже залишків коштів на рахунках лікарень, в переважній більшості випадків, – достатньо для оперативного запуску сучасних реабілітаційних відділень. До того ж області, в яких розташовані військові частини та навчальні центри, отримують значно більше надходжень до місцевих бюджетів завдяки податку на доходи фізичних осіб.

Як розпорядитись цими грошима – місцева влада вирішує самостійно. Втім, пріоритетом має бути не бруківка, а люди. Люди, які з початку війни змінили цивільний одяг на камуфляж, мирне життя – на захист країни, затишний дім – на окоп. Українські військовослужбовці заслуговують на вдячність. Вдячність кожного українця. І місцевої влади, зокрема.

«Реалізація політики героїв має відбуватись шляхом розбудови мережі сучасних закладів якісної реабілітації в сфері охорони здоровʼя. В кожній кластерній та надкластерній лікарні, яка включена до спроможної мережі госпітального округу, має бути сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації орієнтовно на 30-60 ліжок. Загалом близько 5000 ліжок з необхідних 7800. Сучасні ремонти, необхідне обладнання, фахові мультидисциплінарні команди — всі ці складові якісної реабілітації мають бути забезпечені до кінця року. Ми бачимо, що кошти для цього є. Ми готові допомагати там, де реально є така необхідність. Наш спільний обовʼязок – зробити реабілітаційну допомогу у сфері охорони здоров’я доступною для військових та цивільних за місцем їх проживання», – підкреслив Віктор Ляшко.

До кінця року неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення мають з’явитись у всіх 136 кластерних та надкластерних медзакладах, які увійшли до спроможної мережі. В кожному з них розташовуватиметься від 30 до 60 реабілітаційних ліжок. Загалом в межах країни йдеться про понад 5 250 ліжок. Це дозволить щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з активної і доказової реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів.

Також буде створено 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Вони охоплять:

  • пацієнтів із травмами спинного мозку;
  • людей, які потребуватимуть психологічного відновлення;
  • людей із важкою нейротравмою;
  • пацієнтів, які потребують складної скелетної реабілітації;
  • людей, яким потрібна складна реабілітація у разі ампутацій.

Мета реалізації проекту – формування близько 7 800 ліжко-місць для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують процесу активного відновлення.

За основу моделі розвитку реабілітації Міністерство охорони здоров’я взяло ізраїльський досвід. Він враховує як потреби цивільних, так і потреби військових. Отже, не втратить актуальність навіть після війни й не призведе до утворення надлишку реабілітаційних відділень.

Нагадаємо, трансформація процедур та послуг, з якими регулярно стикаються ветерани, учасники бойових дій та травмовані війною цивільні, відбувається в рамках концепції відновлення України. МОЗ вже розпочало реалізацію своєї частини плану – розбудову системи реабілітації. Наразі активно розвивається доказова, доступна та людиноцентрична реабілітаційна допомога, яку надають мультидисциплінарні команди. Такий підхід – золотий стандарт надання послуг із відновлення людини для будь-якої європейської країни, яка дотримується рекомендацій ВООЗ.

Міністерство охорони здоров'я України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь