Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Держави-члени НАТО готові надати Україні підтримку, необхідну для захисту та підтримки енергосистеми взимку

Дата: 09.11.2023 15:24
Кількість переглядів: 84

Фото без опису

8 листопада 2023 року у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі відбулось засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів, скликане за ініціативою української сторони та присвячене питанню енергетичної безпеки і захисту критичної енергетичної інфраструктури України.

У засіданні взяв участь Заступник міністра енергетики України Фарід Сафаров, Заступник очільника Держспецзв’язку Олександр Потій, Заступник начальника штабу Повітряних Сил ЗС України полковник Геннадій Шелудько та Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. Також до складу української делегації увійшли представники Нацгвардії, Міністерства енергетики України, Держспецзв’язку та командування Повітряних Сил ЗСУ.

Заступник міністра енергетики України у своєму виступі поінформував представників держав-членів НАТО про стан української енергосистеми, її готовність до осінньо-зимового періоду та плани України щодо захисту критичної енергетичної інфраструктури від російських ракетних атак.  

Окремо Фарід Сафаров відзначив важливість отримання Україною додаткових систем протиракетної та протиповітряної оборони, адже саме вони є найкращою гарантією захисту важливих енергетичних об’єктів від російських атак.

Заступник очільника Держспецзв’язку розповів Союзникам про те, як Україна протидіє кібератакам на об’єкти критичної енегретичної інфраструктури України,  які росія здійснює на ряду із ракетними обстрілами. Заступник начальника штабу Повітряних Сил ЗС України, у свою чергу, окреслив наявні спроможності та потреби української протиповітряної оборони.

Союзники наголосили, що за жодних умов чергова спроба росії використати зиму як зброю не має стати успішною і запевнили у готовності надати Україні необхідну для цього допомогу. Зокрема держави-члени НАТО погодились із тим, що засоби протиракетної і протиповітряної оборони є ключовою запорукою безпеки української енергосистеми. Вони також заявили, що готові надавати необхідне Україні для проходження осінньо-зимового періоду обладнання, зокрема, генератори, трансформатори, запасні частини, а також гуманітарну допомогу населенню.

У НАТО також високо відзначили здатність протидіяти атакам на енергосистему, яку продемонструвала Україна, наголосивши на тому, що Альянс зацікавлений у вивченні українського досвіду.

І Союзники, і Україна підкреслили, що засідання, яке відбулось, стало черговим доказом ефективності Ради Україна-НАТО, як інструменту взаємодії та вирішення криз.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь