Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рада ЄС розпочне переговори з Європарламентом про створення програми Ukraine Facility

Дата: 11.01.2024 16:35
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

У середу, 10 січня, посли держав-членів ЄС узгодили та затвердили мандат на проведення переговорів з Європейським парламентом щодо створення Українського Фонду (Ukraine Facility) — спеціального фінансового інструменту для підтримки України протягом 2024-2027 років. 

Таким чином, програма Ukraine Facility об’єднає бюджетну підтримку ЄС для України до 2027 року в єдиний комплексний інструмент. Водночас затверджений мандат не включає питання, пов’язані з загальним обсягом програми Ukraine Facility, які стануть предметом подальших переговорів.

“Рішення Ради ЄС про початок переговорів щодо створення програми Ukraine Facility - ще одне підтвердження непохитності наших партнерів у наданні підтримки Україні.  Наразі ми чітко дотримуємося узгодженого плану. У лютому ми очікуємо на оновлення багаторічної фінансової програми ЄС до 2027 року, а також остаточне затвердження Ukraine Facility, що дасть повноцінний старт програмі та дозволить отримати необхідну макрофінансову допомогу”, — зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Наступним кроком стане проведення офіційних тристоронніх переговорів між Радою ЄС, Європейським парламентом та Європейською комісією щодо створення програми Ukraine Facility. Домовленість, досягнута у ході переговорів, набуде чинності після офіційного ухвалення відповідного рішення з боку Ради ЄС та Європейського парламенту.

Згідно з ухваленим рішенням, програма Ukraine Facility складатиметься з трьох складових. Основу першої складової складе План для Ukraine Facility – технічний документ, необхідний для реалізації програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу. План включатиме програму пріоритетних реформ, які закладуть фундамент для подальшого відновлення та розвитку економіки  та сприятимуть інтеграції з ЄС. За прогрес у виконанні індикаторів Плану надаватиметься щоквартальна фінансова підтримка.  

Другою складовою програми Ukraine Facility стане спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Фінансування в рамках цього інструменту зможуть отримати інвестори через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні інституції.

Третьою складовою програми Ukraine Facility є технічна допомога та інші заходи, що сприятимуть реалізації структурних реформ на шляху до набуття повноцінного членства України в Європейському Союзі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь