Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Ольга Стефанішина назвала пріоритети європейської та євроатлантичної інтеграції у 2024 році

Дата: 12.01.2024 11:27
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

Порядок денний реформ, визначений у звіті Європейської Комісії про розширення 2023, буде головним пріоритетом 2024 року у сфері євроінтеграції. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час онлайн-спілкування, організованого Німецько-Українською промислово-торговельною палатою (AHK Ukraine) у четвер, 11 січня.

Модерував захід Райнер Перау, Голова Німецько-української торговельної палати.

Під час дискусії, зокрема, Віце-прем’єр-міністр розповіла про плани та очікування від 2024 року.

«Маємо хорошу стартову позицію. Ми залишаємося повністю дієздатними і спроможними як Уряд, що неодноразово підтверджувалось нашою стійкістю протягом війни та відданістю трансформаціям, повністю працездатні адміністративні інституції, Парламент і всі регуляторні органи. Отже, немає підстав для того, щоб продовження і розширення порядку денного реформ не відбулось. Ми вже підготували дорожню карту трансформацій на основі звіту Єврокомісії про розширення, опублікованого в листопаді 2023 року. Цей порядок денний реформ і буде головним пріоритетом поточного року», – зазначила Ольга Стефанішина.

З її слів, трансформації, пов'язані з євроатлантичною інтеграцією України, також повинні стати пріоритетом, так само як і розширення безпекових гарантій для нашої держави. Зокрема, йдеться, про зміцнення протиповітряної оборони, яка є ключовим елементом забезпечення безпеки людей, а також економіки України. Значні інвестиції у вигляді військової підтримки, спрямовані на посилення протиповітряної оборони, дають можливість країні продовжувати функціонувати в умовах постійних ракетних загроз.

«Вагомий крок для забезпечення майбутнього порядку денного реформ в Україні вже зроблено. По-перше, ми ухвалили необхідні заходи для створення конкурентного середовища в Україні, виконали ряд кроків, пов'язаних з деолігархізацією та демонополізацією ринку. Повністю розбудована структура, пов'язана з верховенством права. Саме на цій основі було ухвалене рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС», – сказала Віце-прем’єр-міністр.

Говорячи про майбутнє України та ЄС, урядовиця зазначила, що екзистенційна загроза – російська повномасштабна агресія, також вимагає екзистенційних дій у відповідь, спрямованих на негайну підтримку України.

«Ця війна призвела до низки дуже стратегічних рішень. Так, наступна Європейська Комісія зосередиться на розвитку оборонної промисловості, зміцненні стратегічної автономії Європи і України як частини цього процесу. І гарантії безпеки для України, оборонно-промислова співпраця є ключовим елементом цього процесу. Отже, це буде нашим пріоритетом на наступний рік, і, звичайно, виживання, яке, на мою думку, може бути забезпечено лише стабільною фінансовою підтримкою України», – додала вона.

Окремо учасники обговорили розвиток двосторонньої співпраці та роль Німеччини на євроінтеграційному шляху України. Віце-прем‘єр-міністр подякувала Німеччині за потужну підтримку європейських прагнень України.

«Ми почуваємося набагато впевненіше, знаючи, що Німеччина зосереджена на питаннях, пов'язаних з трансформацією Європейського Союзу в більш дієздатний і конкурентоспроможний Союз, але також і з просуванням всього процесу розширення. Це дуже важливий елемент для нас. Але є і ще один важливий елемент: Німеччина не завжди була достатньо публічною у комунікації військової підтримки України та інших речей. Але насправді, вона є не лише однією з небагатьох країн, які забезпечили багаторічне планування щодо цієї підтримки в межах власного бюджету, але й підтримує розвиток співробітництвв між оборонними підприємствами. Зараз, у дуже турбулентний геополітичний період, цілком очевидно, що Європа повинна працювати над забезпеченням власної безпеки, це є головною гарантією безпеки для України і безпеки на континенті. І тут позиція Німеччини має надзвичайно важливе значення», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь