Берегівська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Ефективне виконання аРНП стане вагомим підґрунтям для ухвалення рішень на підтримку України на Вашингтонському саміті НАТО

Дата: 14.03.2024 17:38
Кількість переглядів: 38

Фото без опису


 

Сьогодні відбулось засідання Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

На засіданні обговорили питання виконання адаптованої Річної національної програми (аРНП) на 2024 рік, участі української сторони у засіданнях органів Ради Україна-НАТО (РУН), а також реалізації проектів Комплексного пакету допомоги НАТО для України (КПД).

«Сформована аРНП на 2024 рік є одним із головних пунктів виконання рішень Вільнюського саміту НАТО 2023 року. За перші два місяці її виконання маємо перші результати. Плануємо представити їх союзникам в межах засідань органів РУН. Чітко розуміємо, що ефективне виконання аРНП стане вагомим підґрунтям для ухвалення рішень на підтримку України під час Вашингтонського саміту НАТО. Також це дозволить розширити підтримку держав – членів НАТО в межах КПД», – відзначила Ольга Стефанішина.

Віце-прем’єр-міністр підкреслила, що робочі інструменти РУН, де Україна представлена нарівні з іншими союзниками, мають використовуватися повною мірою, як для спільного прийняття рішень, консультацій, так і для посилення заходів підтримки України. Зокрема, Ольга Стефанішина запропонувала державним органам представляти свою роботу, досягнення у виконанні індикаторів аРНП та обговорювати проблемні питання зі стороною НАТО на щотижневій основі, залучаючи союзників до їхнього вирішення.

Щодо питання реалізації проектів КПД, на засіданні було відзначено позитивну динаміку у низці ініціатив.

Ухвалено рішення про створення першої в історії Альянсу спільної інституції з третьою країною - Спільного центру Україна-НАТО з аналізу, підготовки та освіти (JATEC). Рішення ухвалено міністрами оборони держав – членів Альянсу 15 лютого. Минулого тижня Група управління проектом розпочала роботу у Бидгощі (Польща). Група проводитиме підготовчу роботу для запуску JATEC у 2025 році. Детальніше про JATEC за посиланням.

Експерти України та Альянсу працюють над черговим пакетом цілей взаємосумісності у рамках другого етапу Концепції Дорожньої карти взаємосумісності – ключового проекту на шляху переходу сектору безпеки і оборони держави на практики та стандарти НАТО. Планується, що повний перелік цілей взаємосумісності для України фіналізують до Вашингтонського саміту НАТО. Це стане основою для формування довгострокових планів розвитку складових сектору безпеки і оборони.

Розпочинається реалізація проекту Стратегічного огляду системи оборонних закупівель України. Наступного тижня відбудеться інавгураційна конференція Стратегічного огляду у Люксембурзі, під час якої планується розпочати роботу п’яти тематичних робочих груп.

Пропозиції щодо комплексного багаторічного проекту з розмінування підтримано стороною НАТО. Наступні кроки опрацьовуються на двосторонньому рівні.

Довідково

Адаптована Річна національна програма (аРНП) на 2024 рік схвалена Комісією з питань координації євроатлантичної інтеграції України. Цьогорічна аРНП містить 64 індикатори досягнення Цілей до кінця 2024 року, які розподілені між основними відповідальними виконавцями. Виконавцями аРНП є 11 державних органів, загалом до залучено понад 40 відомств. Детальніше за посиланнями тут і тут.

Текст адаптованої Річної національної програми на 2024 рік доступний за посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь