Встановлення статусів зон, вільних від шкідливих організмів. Міжнародні стандарти
Вимоги країн-партнерів України у зовнішньоекономічній діяльності
З 01.07.2017 року набрали чинності рішення Ради Євразійської економічної комісії від 30.11.2016 року № 157 "Про затвердження Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які висуваються до підкарантинної продукції та підкарантинних об’єктів на митному кордоні і на митній території Євразійського економічного союзу", № 158 "Про затвердження єдиного переліку карантинних об’єктів Євразійського економічного союзу", № 159 "Про затвердження Єдиних правил і норм забезпечення карантину рослин на митній території Євразійського економічного союзу", які розміщено на офіційному сайті Держпродспоживслуби у розділі: міжнародне співробітництво – фітосанітарія - фітосанітарні вимоги країн.
Найголовніша вимога ЄАЕС, що ускладнює експорт з України рослин та продуктів рослинного походження, є вимога щодо наявності вільних зон від конкретних організмів. Так, згідно з рішенням № 157 імпорт картоплі до країн ЄАЕС повинен здійснюватись відповідно до пунктів 22-24 розділу ІІІ та пункту 1 таблиці 2 Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які висуваються до підкарантинної продукції та підкарантинних об’єктів на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу, а насіннєвої картоплі – відповідно до пунктів 18,19 та пунктів 13,14 таблиці 1 вказаних Єдиних карантинних фітосанітарних вимог. Зважаючи на цей аспект, експорт картоплі необхідно здійснювати виключно із місць виробництва або виробничих ділянок, визначених відповідно до ст.31 Закону України "Про карантин рослин" та "Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки", затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487.
Зазначимо також, що експорт деревини до Туреччини варто здійснювати у відповідності до спеціальних вимог для імпорту рослин та рослинної продукції Положення Про карантин рослин Турецької Республіки, зокрема з виробничих ділянок вільних від вусачів ( Monochamus spp.), смолівок (Pissodes nemorensis, P. strobi, P. terminalis, P. Castaneus), заболонників (Scolytus morawitzi), та фітофторозів (Phytophthora ramorum).
Відповідно до наміру експортувати до Китаю зерно ячменю, сої, чи кукурудзи необхідно забезпечити виконання ряду фітосанітарних вимог, зазначених в Протоколах фітосанітарних та інспекційних вимог, які були підписані між Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки та Міністерством аграрної політики та продовольства України, що розміщені на офіційному сайті Держпродспоживслуби у розділі: міжнародне співробітництво - фітосанітарія – фітосанітарні вимоги країн.
Що необхідно для оформлення статусу вільної зони, ділянки або місця виробництва
Відтак з метою забезпечення вимог щодо експорту об’єктів регулювання із зон, місць, і (або) ділянок виробництва, вільних від певного карантинного організму, суб’єктам господарювання було запропоновано здійснити процедуру офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів відповідно до "Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки". Для надання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, суб’єкт господарювання подає до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпрожспоживслужби у Закарпатській області такі документи:
-
заяву про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва, виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
-
копію плану земельної ділянки, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
-
копію документа, який засвідчує право власності або користування (в т. ч. оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки;
-
документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів с/г культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України . "Деякі питання надання послуг Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, органами та установами, що належать до сфери її управління ".
За результатами розгляду заяви та на підставі процедур перевірок, що здійснюються протягом 10 робочих днів у вегетаційний період, відповідним наказом присвоюється, поновлюється або знімається офіційний статус місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів. У наказі про присвоєння, поновлення або зняття офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, з переліком заходів, що підлягають обов’язковому виконанню для підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, зазначаються:
1. реєстраційний номер місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, які присвоєні відповідно до алгоритму присвоєння реєстраційного номера місцю виробництва або виробничій ділянці, вільних від регульованих шкідливих організмів;
2. найменування (прізвище, ім’я, по батькові), місцезнаходження (місце проживання), код згідно з ЄДРПОУ (реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті) власника (користувача) місця виробництва та/або виробничої ділянки;
3. місцезнаходження та площа місця виробництва та/або виробничої ділянки;
4. підстави щодо встановлення фітосанітарного стану місця виробництва або виробничої ділянки;
5. результати фітосанітарної експертизи;
6. перелік заходів, що підлягають обов’язковому виконанню особою для підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.